JoomlaLock.com All4Share.net

A program egészségügyi szakdolgozóknak (63/2011. (XI.29.) NEFMI rendelet 1. melléklete szerinti célcsoport: minden egészségügyi szakdolgozói csoport, természetgyógyászok is), szabadon választott elméleti továbbképzésként 18 pontot érő továbbképzés. A továbbképzés nyilvántartási száma: SZTK-A-050674/2017

Az egészségügyi szakma az egyik legstresszesebb hivatás. Változatos módon találkozhat egy szakdolgozó a stressz, a pszichés terhelés különböző formáival. Megküzdési (coping) stratégiákkal, eszközökkel azonban nem mindig rendelkeznek. Az elismerés és a munka során megélt öröm hiányának eredményeként a szakember rövid idő alatt eljuthat a kiégésig, aminek következménye lehet - a lelki, érzelmi kimerülés mellett - a testi tünetek megjelenése is.

A tréning során ezért olyan eszközöket, módszereket adunk át, amelynek segítségével saját magát is ?karban? tudja tartani, aki ilyen területen dolgozik.

A tréning tematikája:

  1. A hivatás és személyiség

A hivatás kialakulására több belső és külső tényező van hatással. Az előadás alatt meghúzzuk a szakma, foglalkozás, mesterség és hivatás közötti határokat. Mi az a belső motiváció, ami miatt valaki a segítő hivatást választja? A motivációk nagymértékben meghatározzák a kiégés (burnout) felé vezető út hosszát. Érintjük a kiégés tüneteit is.

  1. Test és lélek

Dr. Selye János nevéhez fűződik a stressz fogalmának meghatározása, folyamatának leírása. Az előadás során számba vesszük a környezet, genetika, a fejlődési tapasztalatok és a stressz összefüggéseit. Milyen mértékben van szerepe a környezetnek és az öröklődésnek a stressz folyamatainak lefolyásában? Megvizsgáljuk a stressz folyamatának összetevőit és azokat a beavatkozási pontokat, ahol a stressz kezelhető. Érintjük a pszichoszomatikus, szomatopszichés folyamatokat, valamint a stressz pozitív hatására helyezzük a nagyobb hangsúlyt. Elemezzük a személyiség stresszel való megküzdésben betöltött hatását és ennek hátterén a szívósság jegyei s a megküzdésben megmutatkozó egyéni különbségek sajátosságai is kirajzolódnak. 

  1. Az egyén stressze

Miután már tudjuk, hogy a stressz miként keletkezik, milyen gyökerei vannak, fontos kérdés, hogy mit kezdünk vele. Mit teszek, amikor megjelenik az inger, ami beindítja a stressz folyamatát? A környezetünk észleli azt, hogy mi miként reagálunk egy-egy helyzetben. Ennek látható nyomai vannak arcunkon, testtartásunkon. Izmaink működése elárulja azt, hogy mit érzünk az adott helyzetben. Ha ezzel tisztában vagyunk, képesség válunk arra, hogy érzékeljük azt, amikor elindul bennünk a stressz folyamata. Ezzel párhuzamosan egy belső beszéd is elindul, amivel magyarázni igyekszünk a helyzetet saját magunknak. Melyek ezek a jelek? 

  1. Erőforrások

Miután tisztában vagyunk a stressz természetével és folyamatával, sok múlik azon, hogy milyen döntést hozunk a megküzdés során. Megvizsgáljuk, hogy az egyes megküzdési stílusok milyen erőforrásokat hordoznak magukban, milyen adaptív értékük van az adott kontextusban és milyen tényezők befolyásolják ezek hasznosíthatóságát. Kiemelt hangsúlyt fektetünk a kiszolgáltatottság, sérülékenység témakörére és az empátia szerepére. 

  1. Megküzdési módok

Sorra vesszük azokat a megküzdési lehetőségeket, amelyek segítik a stressz leküzdését, a kiégés megelőzését és javítják a kapcsolatot a külső környezettel. Autogén tréning, Mindfullness meditáció, kognitív megközelítések közül megemlítjük a CBT (Cognitive Behavioral Therapy) jelentőségét, Emil Coué által alkalmazott autoszuggesztió, a farmakológiai megközelítések, a relaxáció, progresszív relaxáció, meditáció szerepét a megküzdésben. Továbbá a kultúra, az életstílus és szokások szerepére is kitérünk.

A képzés időpontja, helyszíne: 

2019. június 22. 09.00 órától 16.30 óráig (1094 Budapest, Tűzoltó u. 79. fszt. 6.)

A trénin minimum 6 fő jelentkezése esetén indul.

 Előadók:

Polyánki Balázs pszichológus, tréner

Gál Attila kineziológus oktató, AKÉTA®

A képzés díja: 12 000.- (ÁFA mentes)

 

 

Ajánlott irodalom:     

Polyánki Balázs: A stressz ára, Képességfejlesztő Intézet Alapítvány, 2017.

Selye János: Életünk és a stressz, Akadémia Kiadó, 1966.

 

JELENTKEZÉS!

Adatok
Ellenőrzés

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk. Adatkezelési tájékoztató